• animacija
  • animacija
  • animacija

    Apskrities VVG susitikimas Radviliškyje

  • animacija
  • animacija
  • animacija

    VPS pristatymo konferencija

Sekminių atlaidai Skaistgiryje

Paskelbta: 2017-06-06 08:43:24

Skaistgirio Šv. Jurgio parapija - viena iš tų parapijų kur vyksta  atlaidai. Skaistgiriečiai Sekmines šventė net tris dienas. Penktadienio vakare šventė „Daina dieną trumpina, daina darbą lengvina“  prasidėjo skaistgirietės tautodailininkės Virginijos Kutkienės ir jos tėvo  tapytojo Kazimiero Liulevičiaus paveikslų parodos ,,Tėvo pėdomis...“ atidarymu, kurio metu skambėjo Editos Burbienės bei Veltos ir Vytauto Liulių (vadovė Birutė Dauginytė) atliekamos dainos. Apie tėvą tapytoją Kazimierą Liulevičių  prisiminimais dalijosi Virginija Kutkienė. Pasak parodos organizatorių bibliotekininkių Lijanos Degimienės ir Jolantos Jatulienės,  šiemet Sekminių šventė sutampa su tėvo diena, tad tėvo ir dukters paveikslų paroda  skirta abiems progoms.

Pasigrožėję dviejų tapytojų paveikslais, visi skubėjo sutikti  Akmenės kultūros namų mėgėjų teatro aktorių, kurie atvežė A. Čechovo spektaklį ,,Jubiliejus“, kurį režisavo Reda Butnorienė. 

Šeštadienio rytą į gimnazijos  sporto aikštę rinkosi futbolininkai varžytis dėl Juozo Kaikario Sekminių taurės. Prieš varžybų pradžią grupė futbolininkų aplankė Skaistgirio kapinėse atgulusių futbolininkų amžino poilsio vietas.  Sukalbėję maldą, uždegė žvakes, padėjo  gėlių. Prie taurės įsteigėjo  Juozo Kaikario kapo dalintasi prisiminimais. Buvo 1992 – ieji, kai veteranas vartininkas Juozas Kaikaris po tradicinių Sekminių futbolo varžybų ant naminio alaus bačkos padėjo gražuolę taurę. Nuo šiol kasmet ši taurė keliaus su komanda nugalėtoja, o šnekorius alus putos ant draugiško vaišių stalo. Šiemet jau dvidešimtos Sekminės, kai entuziasto nebėra.  Sekminių futbolo tradicijos neužgeso, taurę ir vaišes kasmet dovanoja  Juozo Kaikario  sūnus Vilius. Verslininkas atviras – širdis neleidžia užgesinti  Sekminių futbolo tradicijų. Futbolą Skaistgiryje žaidė seneliai, tėvai, jį tegul žais ir mūsų vaikai ir anūkai.

Kol žaidėjai varžėsi dėl taurės, žiūrovai galėjo  apžiūrėti nuotraukas stende, surasti ankstesnių komandų žaidėjus, juos prisiminti. Stendą parengė ilgametis futbolininkas Augustinas Jasotis.

Šiemet dėl J. Kaikario Sekminių taurės varžėsi  Žagarės, Joniškio, Pakruojo ir Skaistgirio futbolininkų komandos. Susumavus rezultatus, paaiškėjo ir nugalėtojai. Šiemet gražuolė taurė iškeliavo su Žagarės komandos futbolininkais, antri liko skaistgiriečiai. Trečią ir ketvirtą vietas draugiškai pasidalijo pakruojiečiai su joniškiečiais.

Vakare J. Viliūno parke mažuosius šventės dalyvius viliote viliojo batutai, pasivaikščiojimai parko takeliais skambant muzikai. Koncertavo  grupė „Degrande“ iš Šiaulių, atlikėjas Mino ir Žagarės „Pasienio zona“ .

Sekmadienio vidudienį  Šv. Jurgio bažnyčios varpai kvietė į atlaidus.  Atlaidų homilijoje svečias kunigas A. Valčiukas su tikinčiaisiais dalijosi mintimis ir ieškojo  atsakymo kas yra Bažnyčia.  Po Šv. Mišių  Kaštonų skverelyje buvo prisimintos Sekminių tradicijos. Merginos vainiku apjuosė parapijos kryžių, piemenėliai   ganė avinukus, šeimininkė Verutė virė košę, gaspadoriai vaišino sūriu, saldainiais. Nuotaikingą koncertą dovanojo Skaistgirio, Maldenių etnografiniai kolektyvai vadovaujami Birutės Dauginytės ir Emilijos Kvedarienės, bei Ritos Kipšaitės – Balčiūnienės. Šokių pynę pynė Vidos Norkuvienės vadovaujama jaunimo grupė ir Skaistgirio gimnazijos bendruomenės šokėjai vadovaujami Andriaus Petkausko, bei Šaukėnų kultūros ir amatų centro liaudies kapela „Meldai“ vadovaujama Algirdo Riaubicko.

Sekminės... laukuose  ir gėlynuose augalai audžia kilimus, visu grožiu atsiskleidžia sodybų savininkų išmonė. Šiemet seniūnė Virginija Kaikarienė apdovanojo trijų sodybų šeimininkus padėkodama už kuriamą grožį. Su padėkomis namo grįžo Maldenių kaimo gyventojai Albertas Stočkus ir Vaida Vainauskienė, Lankaičių kaimo gyventojai Irena ir Rimantas Žukai, bei skaistgirietė Juzefa Kaltanienė.  

Dainomis ir apdovanojimais šventė ir atlaidai nesibaigė. Parapijos pastoracinės tarybos nariai priminė kaip saugiai elgtis kelyje grįžtant iš atlaidų ir jauniesiems atlaidų šventės dalyviams dovanojo atšvaitų. Taip parapija įsijungė į respublikinį projektą „Eismo saugumas bendruomenėse“, kuriame dalyvauja jau antri metai.  Sugrįžę į gimtąją parapiją, ilgai šnekučiavosi susitikę kaimynai, draugai. Vaikščiojo miesto gatvėmis, nulenkdami galvas čia atgulusiems amžiams, užsuko į išsivaikščiojusių kaimų skverelį pasikalbėti mintimis su savo kaimo gyventojais. Leidosi saulė užleisdama vietą lietaus debesims.

Vida Urbonienė


Joniškio rajono partnerystės VVG
Sandėlių g. 7, LT-84165 Joniškis
Tel. +370 679 06373
El. paštas info@joniskiovvg.lt