• animacija
  • animacija
  • animacija

    Apskrities VVG susitikimas Radviliškyje

  • animacija
  • animacija
  • animacija

    VPS pristatymo konferencija

Laukiniai stebuklai niekada nesibaigia

Paskelbta: 2020-07-03 11:35:05

Liepos 2 d. Žagarėje įvyko 16-oji ir paskutinė paskaita iš teorinių ir praktinių seminarų ciklo "Valgomi laukiniai augalai".

Projekto dalyviai iš Joniškio VVG ir Utenos RVVG teritorijų, besidomintys gamtos gėrybių panaudojimu maistui, sveikatinimui, buities palegvinimui dalyvavo paskaitose visais metų laikais, gaudami žinių apie tai, ką galima rinkti pavasarį, vasarą, rudenį, žiemą ir kaip surinktas gėrybes naudoti. Paskaitas vedė lektorė Kristina Šilinskienė.

Per 16 paskaitų gauta daug vertingų žinių, bendrauta su įdomiais žmonėmis, išbandyta įvairiausi receptai. Per paskaitas virta sriuba iš kirvio, dilgėlių, grybų, žvėrienos, fermentuotos arbatos, ragauta salotų iš kiaulpienių ir švendrių ūglių, skrylių su dilgėlėmis, sumuštinių su pušų spyglių ar gysločio sėklų pabarstukais, saldumynų iš pienių žiedlapių, kepti įvairiausių žiedų blyneliais ir duona, kartu gamintas muilas, kosmetiniai tepalai, vantos ir daug daug kitko. Daug žinių apie laukinių augalų ir kitų gamtos gėrybių naudojimą turėjo mūsų proseneliai, o dabar tai tampa modernios ir prabangios virtuvės dalimi.

Kai kuriuos teorinių ir praktinių seminarų ciklo receptus rasite mūsų svetainėje.

Paskaitų dalyviai ypač vertina susidomėjimo laukiniais augalais sužadinimą, įkvėpimą rinkti gamtos gėrybes ir gilinti savo žinias bei gauti iš tos veiklos pajamų. Per visus metus trunkantį paskaitų ciklą dalyviai susibičiuliavo, dalindavosi augalų kereliais ir savo patirtimis, ir pasibaigus projektui ketina tęsti bendravimą.

Tarptautinio projekto "Laukiniai stebuklai" įgyvendinimo trukmė pailgėjo metais: dėl COVID-19 grėsmės mūsų partneriai Suomijoje šią vasarą planuotą laukinio maisto festivalį atidėjo 2021 metams. Šiame festivalyje lankysis ir projekto dalyviai iš Joniškio VVG bei Utenos RVVG.

Dėl tos pačios priežasties partneriai iš Suomijos neturės galimybės atvykti į Laukinio maisto konferenciją Joniškio rajone, todėl ji taip pat atidėta 2021 metais.

Taigi paskaitos baigėsi, bet mūsų dar laukia daug nuostabių laukinių stebuklų patyrimų.

Kamilės Tamutytės nuotraukos


Joniškio rajono partnerystės VVG
Sandėlių g. 7, LT-84165 Joniškis
Tel. +370 679 06373
El. paštas info@joniskiovvg.lt